Att driva en skönhetsblogg

Att driva en skönhetsblogg

På gott eller ont lever vi i ett samhälle där utseende är viktigt, och det har gjort att det finns ett stort intresse av att läsa om skönhet. Det ämne som brukar kallas ”skönhet” i bloggvärlden omfattar en mängd olika områden, och på en blogg som handlar om just skönhet kan man således skriva om exempelvis smink, hudvård, hårvård, nagelvård, parfym, mode, kost och en mängd andra ämnen. Inläggen kan variera i utformning från rena produktrecensioner till inlägg med tips på hur man bäst fyller i sina ögonbryn enligt den senaste trenden eller hur man skyddar huden under vintern.

Eftersom skönhet är ett så populärt ämne finns det en uppsjö av bloggar med just denna inriktning. Om man vill sticka ut från mängden är det därför viktigt att man har en särskild nisch. Något som blir allt mer populärt, men som än så länge är ganska ovanligt, är till exempel skönhetsbloggar som riktar in sig specifikt på naturliga och ekologiska skönhetsprodukter. Driver man en sådan blogg kan inläggen både handla om nya produkter man har testat och vill tipsa om, och information om olika kemikalier som man bör undvika i skönhetsprodukter. Ytterligare ett tips på en inriktning man kan välja på sin blogg är skönhetstips för de över en viss ålder (till exempel 30+ eller 50+). En annan underrepresenterad kategori i skönhetsbloggosfären är de bloggar som handlar om skönhetsprodukter för män. Samtliga av de största skönhetsbloggarna i Sverige drivs nämligen av kvinnor, till exempel Linda Hallberg, Elin Johansson, Isastar, Helena Rönnblad, Anna Wahlberg (Makeup on my mind) och Susanne Barnekow.

En fördel med att blogga om just skönhet är att man har stora möjligheter att ingå samarbeten med olika sminkföretag och hudvårdsföretag, förutsatt att man har en relativt stor läsarskara. Detta eftersom inläggen på en skönhetsblogg ofta består av recensioner av produkter, vilket är den vanligaste formen av sponsrade inlägg. Det skulle med andra ord inte vara svårt att integrera sådana inlägg i en skönhetsblogg.

En nackdel med att driva en skönhetsblogg kan dock vara att man känner stor press att alltid framstå perfekt gällande sitt utseende, och till exempel vara sminkad, ha stylat hår och vita tänder jämt och ständigt. Det är viktigt att man inte fastnar i en ”skönhetshets”, och själv börjar experimentera med exempelvis tandblekning. Istället bör man låta en tandläkare sköta alla behandlingar av ens tänder, vare sig de är medicinska eller kosmetiska. Det är också viktigt att skilja på bilden av en själv som man presenterar på bloggen och ens verkliga jag. På bloggen kan man arrangera bilderna så att man framstår i så bra ljus som möjligt, men man måste komma ihåg att ingen är perfekt hela tiden i verkligheten – inte ens en skönhetsbloggare.

digital-products