januari 12, 2019
Att blogga har blivit allt mer populärt, och många påstår att de framgångsrika bloggarna har tagit över som världens nya kändisar. De flesta har vid det här laget hört det engelska ordet “influencer”, som kort och gott står för en person som har stort inflytande. Men vad krävs egentligen för att bli en “influencer”? Eftersom nätet redan är praktiskt taget översvämmat av artiklar om hur man blir en duktig bloggare ska vi i det här inlägget titta på vilka några av fallgroparna är. Vad bör man se upp med för att bli en framgångsrik bloggare?
För att din blogg ska få många besökare som möjligt och dessutom behålla större delen av dem krävs det att besökarna kan relatera till dig på ett känslomässigt plan. Det innebär ett flertal saker, men en väldigt viktig aspekt är behovet av kontinuitet och regelbundenhet. Om du t.ex. skriver fina, engagerande inlägg varje dag i tre veckor så hinner läsarna lära känna dig, och då blir de mer intresserade av att följa dig. Skulle du helt plötsligt sluta skriva i en månad skulle dina följare tappa intresset totalt, eftersom de förlorar den där kontakten de upplevde tidigare.
Ett exempel som många talar om när det kommer till bloggandets fallgropar är språket. Om dina texter innehåller många fel och ser oproffsiga ut skulle man kunna tro att det har en negativ effekt, men det behöver faktiskt inte vara så. Nyckeln är att identifiera vem det egentligen är du riktar dig till. Vill du prata om litteratur med akademiker du träffat på t.ex. en ledarskapsutbildning i Stockholm är det givetvis en bra idé att se till så att ditt språk är kvalitativt. Skulle du å andra sidan vilja ha en sminkblogg som riktar sig till 16-åriga tjejer måste du tala “på deras språk”, vilket är något helt annat än om du skulle rikta dig till den tidigare nämnda målgruppen.
Att jämföra oss med andra är på många sätt något väldigt positivt. För att vi ska få en realistisk bild av den egna bloggen är det viktigt att se hur andras sidor ser ut för att kunna se vilken standard flertalet bloggar ligger på. Har flertalet professionella bilder och riktigt snygga hemsidor med videor och annat kul? Då är det inte så bra att själv envisas med att ha en gammal sida som skapades för 5 sedan, utan istället hänga med i svängarna och se till att man själv håller samma nivå – om inte en ännu högre. Men om man inte har rätt tankesätt kan jämförelser leda till dålig självkänsla och nedstämdhet. Andra människors framgång bör inte ses som ett hot, utan som ett verktyg för att motivera oss själva och pusha oss att jobba hårdare. Om andra kan lyckas, så kan väl du också?