Hur öppen bör man vara på en blogg?

Hur öppen bör man vara på en blogg?

Man kan blogga om precis vad som helst. Vissa väljer att blogga om sitt privatliv och göra bloggen tillgänglig för sina närmaste. De har inga stora ambitioner om att attrahera någon större grupp än så. Frågan som man ska ställa sig om man har planer på att starta en blogg är vilken målgrupp man vill nå och så sätter man ambitionsnivån utifrån det. Vill man nå en bred grupp av följare och inte endast den närmaste bekantskapskretsen så bör man skriva inlägg som intresserar andra. Privatlivet kanske inte är så intressant för vilt främmande människor. Om man ställer sig frågan; “Varför läser man bloggar?” så kan man dels utgå från sig själv för att ta reda på vad som lockar läsare. Läsaren vill i regel bli inspirerade och det är därför “dagens outfit” är ett framgångsrecept. Visst kan man skriva om sitt privatliv men något som vilt främmande människor kan inspireras och dra nytta av kan också vara bra att blogga om.

Vem som helst kan blogga

Vilka som läser bloggar är i princip omöjligt att ringa in. Däremot kan vem som helst skriva en blogg eller skapa en vlogg. Det är en fri värld och i bloggosfären märks det speciellt tydligt. Dagny är Sveriges äldsta bloggare och hon når ut till en stor läsarkrets. Pewdiepie vloggar om spel och når ut till miljontals. Det är svårt att på förhand veta om man kommer att få många läsare eller ej. Satsar man på ordentlig marknadsföring så blir man förstås mer synlig och når därför ut till fler människor men i övrigt finns det inga garantier eller säkra recept på hur man skapar en populär blogg. Att rikta in sig på en specifik nisch som lockar folk med liknande intressen kan ju vara en väg. Att dela med sig av bra tips som läsaren har användning av kan ju skapa en publik. Man får helt enkelt analysera sina egna syften och mål med bloggandet. Och så bör man välja att skriva om sånt man tycker är roligt för annars kommer man inte att orka hålla liv i sitt bloggande. Ha kul helt enkelt, det är huvudsaken.

Blogga och tjäna pengar

Har man väl kommit igång med sitt bloggande och tycker att det är kul att skriva då kan man även tjäna pengar på sin blogg. Ett sätt är att bli affiliate och länka till företag som man ingått avtal med. Man kanske till exempel marknadsför en dejtingsida och skriver om relationer. Länkarna bäddas in i texten och om läsaren vill fördjupa sig så besöker vederbörande länken, och du tjänar några kronor. Jobbar man så måste man klargöra för läsarna att man gör reklam för annars begår man brott mot marknadsföringslagen. Det är viktigt att komma ihåg. Om bloggen är populär kan man få förfrågningar från olika företag att göra reklam för dem. Det är ett riktigt bra sätt att tjäna pengar. Men återigen, glöm inte att informera läsaren om att du gör reklam i din blogg. Huvudsaken är att du har roligt när du bloggar. Hur personlig du kan vara i din blogg kommer du att märka på intresset från din publik.

digital-products