Meningen med att blogga

Meningen med att blogga

De allra flesta av oss har säkert läst både ett och annat blogginlägg under åren. Det finns många bloggar på nätet och de som titulerar sig som “bloggare” blir allt fler. Faktum är att många idag kan leva på sin blogg, trots att detta förstås kräver en hel del arbete – om du inte är en kändis som på ett naturligt sätt fått en mycket lättare start. Så vad kan då en blogg handla om? Här finns det som regel inga begränsningar; en blogg kan handla om allt mellan himmel och jord. Allt som oftast speglar bloggen det personliga intresset hos bloggaren. Helt enkelt skriver man om det man känner till, ett specialintresse, en livshistoria eller något annat som kan tänkas attrahera läsare. Ju fler intressanta saker man skriver och som dessutom är relevant för så många människor som möjligt, desto fler potentiella läsare har man som kan bli följare.

Det handlar helt enkelt om just detta: att skilja sig från mängden. Självklart är det ingen större idé att skriva om ämnen som tusentals redan skriver om – och kanske har större kunskap om. Som ny bloggare är det därför viktigt att vara nyfiken. Man kan med fördel göra en sökning på nätet efter ämnen som man tänkt skriva om för att se vad som redan finns i ämnet. Kanske går ämnet att expandera ytterligare. Möjligen går det exempelvis att hitta något som är relaterat till sådant som det redan skrivits om. Första steget är med andra ord lite detektivarbete. Det mesta har det förstås redan skrivits om, konstigt vore det annars. Kanske skriver du på ett helt annat sätt och med en annan infallsvinkel, vilket ändå gör din blogg intressant.

Vi har alla något som vi är lite extra bra på. Detta kan vara en särskild kunskap inom ett specialområde eller upplevelser som kan vara intressanta för andra att ta del av. Kanske är du expert på programmering inom stordatormiljö, eller också har du rest till många spännande platser dit de allra flesta sällan reser. Har du en ovanlig allergi eller samlar du på gammal teknisk utrustning? Det mesta går som sagt att blogga om. Så länge man kan hålla en röd tråd och skriva sina iakttagelser på ett intressant sätt som gör att man kan behålla sina följare så är det värt ett försök.

Viktigt när du bloggar är också att du använder dig av ett bra språk när du skriver. Det är få saker som är så irriterande som att läsa en blogg full med stavfel, meningsbyggnadsfel och andra språkliga fadäser. Med andra ord är det en klar fördel om du har ett visst språksinne när du bloggar; detta underlättar oerhört mycket och du behöver inte “kämpa” så mycket för att producera din text.

digital-products