Vanligast med livsstilsbloggar

Vanligast med livsstilsbloggar

De allra mest lästa och populära bloggarna idag är så kallade livsstilsbloggar, som helt enkelt inte är nischade på ett särskilt tema utan handlar om bloggarens liv. Några av de allra största bloggarna inom livsstil i Sverige är Kenzas, Margaux Dietz och Sandra Beijer. De skriver om sina liv och man får läsa om allt från tandläkarbesök, shopping och resor. Ingen av dem hade från början någon tanke om att bli en av Sveriges största bloggare, men de har ändå lyckats skapa intresse för sina liv genom att regelbundet lägga upp inlägg och bygga upp en trogen krets av läsare. I takt med att de fått fler läsare har också inläggen i bloggarna ändrats och det har blivit vanligare med samarbeten. Det i sin tur har lett till att fler hittar till bloggarna och deras livsstil ändras på ett sätt som gör att det blir mer intressant att läsa om.

Reklam i bloggar

Det blir vanligare och vanligare nuförtiden att företag marknadsför sig via bloggare, eller influencers som de kallas. De gamla vanliga medierna så som tidningar, tv och radio får se sig besegrade av den enorma publik som en blogg numer kan nå ut till. Men risken med att samarbeta med en privatperson och inte en större mediekanal är att man inte alltid vet vad som är sant och vad som är bloggarens egen åsikt. Därför är det väldigt viktigt att bloggaren är noggrann med att skriva ut tydligt att blogginlägget är ett betalt samarbete och inte ett vanligt inlägg. Annars riskerar bloggaren att bli fälld i domstol för dold marknadsföring, vilket bloggaren Alexandra “Kissie” Nilsson fick erfara då hon blev fälld i marknadsdomstolen. Men hon var inte den enda som hamnat i blåsväder, även Gwyneth Paltrow bråkade med NASA efter ett blogginlägg där hon skrivit att ett klistermärke som hon marknadsfört skulle vara tillverkat i samma material som NASAS rymddräkter. Klistermärket påstods ha en helande effekt om de fästes direkt på kroppen. Denna formulering togs sedan bort efter protester från NASA.

Varför bloggar är så intressanta

Varför läser man egentligen en främmande persons livsstilsblogg? Förr kanske man inte alls hade tyckt att det hade låtit intressant att läsa om en persons dagliga uppdateringar om allt och ingenting. En blogg kan avhandla ämnen som flyttstädning i Göteborg, ett restaurangbesök i Stockholm eller shopping i Malmö. Det vanliga för många bloggare är att de började skriva som en digital dagbok, främst för sig själva och även för deras närmaste familj och vänner. Men tack vare att de kanske tagit många snygga bilder, skriver väldigt bra eller uppdaterat ofta har de ändå lyckats fånga även utomstående människors intresse. Då det finns ett sådant enormt utbud av bloggar numer, som dessutom ofta är väldigt välgjorda med snygga bilder och ett bra innehåll, så har de till viss del blivit ersättare till vanliga tidningar och magasin. Skillnaden är bara att det handlar om en enskild person och att uppdateringarna kommer oftare.

digital-products